Pan con Tomate
Pan con tomate, ook bekend als pan a la Catalana in het Catalaans, is een eenvoudig maar heerlijk gerecht dat zijn oorsprong vindt in Catalonië, een regio in het noordoosten van Spanje. Het is een populair snack of voorgerecht in Catalonië, Valencia en de Balearen. Wij  gebruiken het enkel toe als bijgerecht. Iedereen vindt het lekker en het is een mooie mix van verschillende smaken.Â
Het gerecht bestaat uit geroosterd brood dat is ingewreven met rijpe tomaat, knoflook en extra vergine olijfolie, en vervolgens op smaak gebracht met zout. Het brood dat voor pan con tomate wordt gebruikt is traditioneel rustiek of zuurdesembrood, dat knapperig wordt geroosterd.
In de loop der tijd is het gerecht een vast onderdeel geworden van een Grill Amigo barbecue avond!Â
Ingrediënten:
- Stevige/robuuste brood in sneetjes
- Goede extra Virginie olijfolie
- Teentjes knoflook ( gepeld )
- Zeezout of Maldon zout
- Grote sappige tomaten ( Door de helft gesneden )
Zo maak je het:
- Rooster brood op een rooster boven vuur. Laat het brood goed roosteren met grillstrepen maar laat het niet verbranden.
- Smeer de knoflook over het brood heen ( lekker om wat extra te doen over de randjes )
- Smeer met je tomaat over het brood heen.Â
- Druppel er wat olijfolie overheen
- Strooi wat zout naar smaak erover.Â
- Geniet er van!Â
Nog wat tips:
- Iedereen kan dit naar eigen smaak maken. De één houd van meer knoflook en de ander van meer tomaat. Maak het zoals jij het wil en geniet er lekker van.Â