Wat voor barbecue type ben jij?
Als je wil beginnen met barbecueën dan zijn de mogelijkheden eindeloos want er zijn vele soorten barbecues beschikbaar. Dus wat voor barbecue type ben jij? Je kan namelijk kiezen voor een houtskool barbecue, smoker, een gasbarbecue of een elektrische barbecue. In deze artikel bespreken we de verschillende soorten, kenmerken en de voor- en nadelen van elke type barbecue. Zo kies jij gemakkelijk de barbecue die bij je past.
Houtskool barbecues
Als je een voorliefde hebt voor echt vuur en je wil een authentieke barbecue gevoel ervaren dan is een houtskool barbecue iets voor jou! Op een houtskool barbecue krijg je namelijk een heerlijke grill smaak op je vlees. Houtskool barbecues zijn er in diverse varianten. Je hebt ze in verschillende groottes en materiaal soorten. Een klassieker onder de houtskool barbecues is natuurlijk een Weber Kettle barbecue. Dit model stond vroeger wel in iedere tuin. Tegenwoordig zijn de zogenoemde Kamado’s populair. Een Kamado barbecue bestaat uit een dikke keramische behuizing en is altijd voorzien van een deksel. Dankzij de dikke behuizing kan je de temperatuur goed onder controle houden. Daarnaast is de kamado ook een soort oven, je straalt dus ook vanaf boven warmte af.
Voordelen houtskool barbecues
- Heerlijke grill smaken op je vlees, vis of groenten
- Kleinere modellen kan je makkelijker meenemen
- Geschikt voor direct of indirect grillen
- Geschikt voor zowel houtskool of briketten
- Goedkoop in aanschaf
- Veel accessoires voor beschikbaar
Nadelen houtskool barbecues
- Duurt lang voordat het op temperatuur is
- Lastig om een constante temperatuur te behouden
Voordelen kamado barbecues
- Geschikt voor low & slow en High & Fast sessies
- Makkelijker om een constante temperatuur te behouden
- Zuinig met het houtskool
- Veel accessoires voor beschikbaar
- Door de dikke behuizing ook geschikt voor in de winter
- Heerlijke grill smaken op je vlees, vis of groenten
Smoker
Een smoker of rookoven wordt steeds vaker gebruikt onder de echte barbecue fans. Met een smoker ben je namelijk bezig om het vlees langzaam te laten garen zonder dat je het direct boven een hittebron plaatst. Hierdoor krijg je dus erg mals vlees en is de kans op aanbranden een stuk kleiner. Het nadeel (maar misschien ook voordeel) is dat je echt de tijd moet nemen voor het garen van je stukken vlees of vis. Bij smokers maak je gebruikt van houtblokken of zoals je tegenwoordig steeds vaker ziet pellet korrels. Beide zijn beschikbaar in verschillende smaken of houtsoorten om extra smaak te geven aan je stuk vlees of vis. Smokers heb je verder beschikbaar in verschillende groottes en in uiteenlopende prijsklasse’s.
Voordelen smoker
- Veelzijdig in gebruik
- Verschillende soorten rooksmaken beschikbaar
- Je gerecht brand niet aan
Nadelen smoker
- Bij een smoker met pellet korrels heb je wel elektra/stopcontact nodig
- Je hebt de tijd nodig (voor zowel het opstarten als de sessie zelf)
Gasbarbecue
Als je spontaan wil gaan barbecuen dan is misschien een gasbarbecue geschikt voor jou. Je kan zonder al te veel voorbereidingen snel iets lekkers maken. Het voordeel van een gasbarbecue is dat er minder rook ontwikkeling is wat ook weer goed is voor de buren. Gasbarbecues zijn ook beschikbaar in verschillende formaten. Zo is een compacte barbecue de juiste keuze als je wil barbecueën op een balkon.
Voordelen gasbarbecue
- Gemakkelijk in gebruik
- Snel op temperatuur
- Weinig rookontwikkeling
- Geen as (dus ook eenvoudiger schoon te maken)
- Beschikbaar met één of meerdere branders
Nadelen gasbarbecue
- Gasflessen zijn lastiger te vervoeren
- Minder rokerige smaak op je vlees
Elektrische barbecue
Als laatste optie in mijn overzicht heb ik wat ruimte gelaten voor de elektrische barbecue. Dit model zie ik zelf het minst bij vrienden, buren of collega’s maar de markt is er wel voor. Een elektrische barbecue is heel simpel een barbecue met een snoer. Omdat je gebruik maakt van elektra zijn gasflessen, kolen of briketten dus overbodig. Het voordeel van een elektrische barbecue is dat je geen last hebt van rookvorming. Bovendien is een elektrische barbecue het makkelijkst om schoon te maken.
Voordelen elektrische barbecue
- De barbecue is snel op temperatuur
- Makkelijk in te stellen op juiste temperatuur
- Vaak compact in formaat
- Veilig in gebruik (je hebt immers geen vuur of gas)
- Geen gas of rook ontwikkeling
Nadelen elektrische barbecue
- Niet geschikt voor grote groepen
- Altijd een stopcontact in de buurt hebben
In conclusie
Kortom, je weet nu de voor- en nadelen van de verschillende soorten type barbecues. Het is nu aan jou om een juiste keuze te maken. Nog wat tips die ik je wil meegeven. Zet al je wensen op een rij. Kijk naar je budget en hoe ver je wil gaan want barbecueën is heel verslavend. Wil je meer advies of heb je vragen over verschillende type barbecues? Neem dan snel contact op! ik help je graag!
Als je mij wilt ondersteunen, kun je alles voor je Kamado bestellen via deze link bij Kamado Express, waarvan ik een affiliate partner ben.